Moszna a ZOO Opole 8.5.2016

Opole_postcard

Máme tady neděli 8. května 2016 a další výlet do Polska. Tentokrát do městečka Moszna (česky Mošna), kde se nachází velmi pěkný zámek Moszna a park. Z Ostravy je to buď 155 km po placené dálnici A1 a A4 přes Gliwice (ale je nutné zaplatit mýtné) nebo 104 km přes Opavu a Krnov. Ovšem časově to vyjde na stejno, cca 1:45 hod. Pro cestu tam jsme zvolili cestu bez mýtného přes Opavu. A bylo to celkem v pohodě, nebyl velký provoz. Z Krnova je to potom už jen 50 km. Těsně před Mosznou musíte ale odbočit směrem na Krapkowice. Ale máme navigaci, tak to není vůbec žádný problém.

Moszna leží v Opolském vojvodství, 35 km od města Opole. Přijíždíme po ulici Prudnicka, silnice č. 409 od města Prudnik. Přímo u silnice, se nachází jedna ze vstupních bran do zámeckého areálu – Brána gladiátorů s postavami bojujících gladiátorů odlitých z bronzu. Od brány vede asi 1 km dlouhá alej červených dubů přes kaštanovou alej a alej lipovou až k zámku. Dnes zde je hlídač a vybírá vstupné, protože probíhají závody koňů.

Parkovat je možné na placeném parkovišti u novodobého kostela, odkud je to jen kousek do zámecké zahrady a pak ke vstupu. Ale my jsme popojeli ještě pár metrů blíž k zámku a tam je další menší parkoviště, které je zdarma (ul. Zamkowa 1). Je tady sice méně míst, takže platí kdo dřív přijede, ten dřív parkuje. Ale máme štěstí a auto necháváme ve stínu.

Cestou k zámku míjíme po pravé straně rybník, na kterém jsou labutě a další vodní ptáci. Zámecký park je oplocený. Přístupovou cestu lemují krásně vonící, různobarevné kvetoucí azalkové keře.
DSC_6419 Moszna_azalka
Z přístupové cesty k zámku je také jeden z celkových pohledů na zámek, který mi připomíná pohádkový Popelčin zámek (Cinderella Castle) Walta Disneyho. Je to jeden z největších a nejkrásnějších zámků ve Slezsku.
DSC_6484 Moszna_zamek
Před vstupem do zámku je pokladna, kde si vyberete, zda-li chcete jít jen do zahrad nebo i do zámku, a podle toho zaplatíte vstupné. Vstup do zámecké zahrady stojí od května do října 6 zlotych (leden-březen a listopad-prosinec je vstup zdarma). Zahrada je přístupná od 9 do 18 hodin. Prohlídka zámku s průvodcem stojí dalších 10 zlotych po celý rok. Tzn., že kdo jde na prohlídku zámku, stejně si musí koupit i vstupenku pro vstup do zámeckých zahrad. Jen pro zajímavost jak jsem si všiml v 7/2017 na oficiálních stránkách zámku tak mají ještě rozdělený vstup od května do října na pondělí-pátek (samotné zahrady 6 PLN, prohlídka zámku s průvodcem 10 PLN) a v sobotu a neděli zahrady 7 PLN a zámek 12 PLN. Prohlídka zámku trvá 45-60 minut (naše trvala jen 40 minut). V pondělí - pátek od 11 do 16 a o víkendech od 10 do 16 hodin, každých 30 minut. Ještě se dá koupit vstupenka i na zámeckou věž. Koupili jsme si vstupenky jak do zahrad tak na prohlídku zámku celkem za 16 PLN.

Tento parkový a palácový areál byl kdysi sídlem německé rodiny Tiele-Wincklerů. Začátky stavby se datují na polovinu 17. století. V paláci se nachází celkem 365 místností. Věží a věžiček je prý tolik, kolik měst a obcí měl místní rod v državě. Prý jich je 99. Nepočítali jsme. Rozloha činí 7 000 m2 a kubatura 65 000 m3. Navazuje na anglické zámky z alžbětinského období. Dnes je tady hotel s konferenčními místnostmi, restaurace a kavárna. Atrakcí je také hřebčín anglických koní. Zrovna dneska zde probíhaly nějaké závody koní, ale tam se platil samostatný vstup.

Máme ještě půl hodiny čas do začátku první prohlídky v 10 hodin, tak jsme si zatím prošli zahradu, která je velmi zajímavá a udržovaná. Byla založena majiteli k zábavě návštěv, ale také jako malé arboretum, ve kterém převažují azalky a rododendrony různých velikostí a barev. A krásně voní, protože zrovna kvetou. Právě v květnu od 1. do 28.5.2016 zde probíhá Muzyczny Festiwal Kwitnących Azalii (Slavnost kvetoucích azalek), kdy se celým okolím nese sladká vůně azalek. Velmi pěkný a úplně jiný je pohled na zámek ze strany zahrady (z druhé strany než je vstup do zámku a hotelu). Je tady monumentální kamenné schodiště zdobené různými sochami a chrliči vody. Dále je tady nádrž s vodou, ve které jsme objevili i žabky.
DSC_6437 Moszna_zamek DSC_6429 Moszna_zamek DSC_6427 Moszna_zamek DSC_6433 Moszna_zamek
Zámecký park byl navrhnutý opravdu velkolepě a patří mezi nejkrásnější a největší parky ve Slezsku (250 ha). Je tady několik lipových a dubových alejí (některé stromy mají již 200-300 let), kde vedou chodníčky s lavičkami.
DSC_6439 Moszna_park
Celý park je protkán umělými kanály, na kterých se plavila kdysi šlechta v gondolách. Dnes se tady plaví barevné kachny. Zámek měl i vlastní malý přístav, odkud gondoly vyplouvaly. Přes kanály jsou postaveny můstky a mostky.
DSC_6443 Moszna_park DSC_6446 Moszna_park
Upravené cestičky Vás zavedou až do odlehlých částí parku, včetně malého hřbitova, kde je pochován i poslední majitel zámku. Ten měl i svoji sochu, na hlavní cestě parku, ale dnes se z ní dochoval pouze podstavec. Uprostřed parku je ostrůvek (majitelem nazýván Velikonoční ostrov – dnes je nazýván Ostrovem lásky), na kterém rostou kanadské dřeviny. Podle legendy se na tomhle ostrůvku scházeli mládenec a služebná, což se nelíbilo mládencově rodině a on se s ní musel rozejít. Mladá dívka se poblíž ostrůvku ze žalu utopila. Dnes je to místo, kde si mladé páry vyznávají lásku. Vstup na ostrůvek je možný přes mostek v čínském stylu.
DSC_6447 Moszna_park_Ostrov lasky
Vracíme se do vstupní haly, kde začíná prohlídka zámku s průvodcem. Bohužel pro mně opět v polštině. Ještě že mi to Martin překládal. Prohlídka zámku začíná v nejstarší části a postupně procházíme několika místnostmi. Asi nejzajímavější je prostor v přízemí (na začátku prohlídkového okruhu), ve kterém se dnes nachází kavárna. Dominantou je obrovské dřevěné schodiště s balkónem. Zajímavý je i dřevěný kazetový strop a největší kamenný krb na celém zámku. Vystoupali jsme po schodech nahoru.
DSC_6455 Moszna_zamek DSC_6456 Moszna_zamek
Z původního nábytku a vybavení se moc nezachovalo, protože zámek sloužil po válce vojákům a pak byl dlouhou dobu využíván jako sanatorium pro lidí s psychickými poruchami. Proto je většina místností pouze opravena, popřípadě vybavena několika obrazy. Nejhonosnější na celém zámku je původní knihovna a pracovna majitelů, s původním psacím stolem, knihovnami a několika vitrínami. V těch jsou vystaveny i fotografie původních prostor a 3 původní porcelánové mísy.
DSC_6461 Moszna_zamek_knihovna DSC_6468 Moszna_zamek
V současnosti byla jeho nová část přestavěna na hotel a starší část zůstala přístupná veřejnosti. Za zmínku stojí ještě původní jídelna vyzdobená štukami, která slouží zároveň i hotelovým hostům a jako vstup do malého skleníku s exotickými rostlinami. Celá prohlídka končí v zámecké kapli s gotickou výzdobou, která se dnes používá k pořádání koncertů.
DSC_6474 Moszna_zamek_kaple
V žádném případě nemůžeme interiéry tohoto zámku srovnávat s interiéry na zámku Pszczyna, který jsme navštívili v dubnu. To je hotová Versailles. Ovšem z venčí je zase zajímavější a atraktivnější zámek Moszna. Vracíme se k autu. Lidí přibývá a všechna parkoviště jsou úplně plná.

Přesouváme se do 35 km vzdáleného města Opole (česky Opolí), což je vojvodské město Opolského vojvodství (Opolsko). Patří mezi nejstarší města v Polsku. Od raného středověku do začátku 20. století bylo metropolí Horního Slezska. Městem protéká řeka Odra. V roce 2008 ve městě žilo 126 748 obyvatel. Původně slovo opole znamenalo územní společenství malého rozsahu, kde obyvatelé měli společná práva i povinnosti, společně pracovali v lesích i na polích, u jižních Slovanů se tato forma nazývala župa. Staročeský slovník uvádí, že slovo „opolé“ znamenalo rovinu, pláň.

Původně jsme chtěli navštívit staré město, kde je spousta historických památek, skanzen lidové kultury opolské oblasti (Muzeum opolského venkova v Opolí - Bierkowicích) a také místní zoologickou zahradu ZOO Opole. Bohužel vzhledem k časovým možnostem nám čas zůstal pouze na ZOO a město a další památky si přijedeme prohlédnout jindy. Netušili jsme, že nám prohlídka zahrady zabere 4,5 hodiny. Stále je se tady na co koukat a pro mně to byla jedna z nejhezčích a nejzajímavějších ZOO, které jsem dosud navštívil. Cestu k ZOO nám zkomplikovaly uzávěry na silnicích a změny v dopravě kvůli běžeckému maratonu. Zoologická zahrada v Opolí se nachází na ul. Spacerowa 10. Autem to je 6 km od Rynku. Pěšky asi 1,8 km, 21 minut po ulici Piastowska a Spacerowa. Problém byl ovšem najít místo k zaparkování. Kroužili jsme kolem dokola na severním břehu řeky Odry, která městem protéká (na téže straně se nachází většina památek historického centra, které lze projít pěšky). Nakonec se nám podařilo zaparkovat v jedné z ulic Powstańców Śląskich, kde se nachází rodinné domy a vily. I tady to bylo úplně plné. Ale zadařilo se. Na mapě jsme pak objevili ještě další parkoviště blíž k ZOO na druhém břehu, na ulici Bolkowska. Přes Odru vede k parku, kde se nachází ZOO, lávka pro pěší a cyklisty (ulice Spacerowa). Jsem překvapený kolik je tady zeleně.

ZOO v Opolí je oázou zeleně, klidu a relaxace v centru města pod korunami starých stromů ostrova Bolko (Wyspa Bolko). Ke vstupní bráně do ZOO přicházíme ve 12:15. Od května je otevřeno od 10 do 18 hodin. ZOO je možné si prohlížet ještě 1 hodinu po zavření. Vstupné je 15 zlotych (v roce 2017 kdy dopisuji tento cestopis je vstupné už 18 PLN). Fronta na lístky je celkem velká. Buď se dají koupit za hotové v pokladně nebo v automatu na lístky při platbě bankovní kartou. Potom se prochází turnikety. Šlo to celkem rychle. Mapka ZOO se dá pouze koupit, není zdarma. Ale jsou tady ukazatele, takže se dá poměrně snadno zorientovat i bez mapky. Přesto, že zahrada je hodně rozlehlá. Webové stránky mají ale bohužel pouze v polštině.
DSC_6486 ZOO Opole
Zahrada vznikla jako malý zvěřinec v roce 1930, v roce 1937 byla odkoupena městem a doplněna novými druhy zvířat. Dvakrát byla obnovována ze silného poškození po válce v roce 1953 a po tisícileté vodě, která zasáhla region a město Opolí v roce 1997. Tehdy došlo nejen k obnově ZOO, ale také k výraznému rozšíření jejího areálu a počtu zvířat obklopených krásnou přírodou, s velkým důrazem na zoohygienická, botanická a vzdělávací hlediska. Plocha ZOO v Opolí činí 20 ha. Žije tady více než 1 000 zvířat 130 druhů, včetně jediné v Polsku žijící gorily nížinné a lachtana kalifornského. K největším chovným úspěchům ZOO patří rozmnožování některých druhů, například přímorožců šavlorohých, hrošíků liberijských, kapybar, servalů stepních, klokanů a lemurů. V určitých hodinách je také možné sledovat krmení některých zvířat. Krmení goril je denně ve 13 a v 16 hodin, pelikáni ve 13:30, lemuři ve 14 hodin a show a krmení lachtanů kalifornských ve 14:30 a v 16:30.

Prohlídku jsme začali u opic s názvem gibon siamang, kteří tady mají venkovní výběh s provazy.
DSC_6731 ZOO Opole_gibon siamang
Zajímavý byl "výběh" pro psouny prériové a sysly. Byly tady udělané pro lidi podzemní tunely a v nich vysunuté nad zem prosklené otvory, kterými bylo možné tato zvířata pozorovat z očí do očí.
DSC_6487 ZOO Opole_psoun preriovy
Velkou atrakcí byli pro nás právě lachtani kalifornští. Mají tady velkou vodní nádrž. Je možné je sledovat jak ze shora, tak je možné sestoupit dolů, a pozorovat je přímo ve vodě přes sklo. Je sranda sledovat jak se prohání ve vodě, jak si hrají. Mají tady i hračky a plastové brýle se kterými si hrají. To je určitě jedna z top atrakcí této ZOO. A navíc ve 14:30 a v 16:30 probíhá show lachtanů spojená s krmením. Věděli jsme pouze o krmení goril, ale o lachtanech ne. Ale naštěstí jsme zrovna v 16:30 kdy už jsme končili s prohlídkou ZOO přišli k nádržím s lachtany a tady byla spousta lidí, kteří na to čekali. Tak to jsme měli štěstí, protože to bylo opravdu zajímavé. Cvičitelé jim dávali různé příkazy a lachtani skákali do vody, předváděli různé kousky s míči a za to dostávali ryby.
DSC_6695 ZOO Opole_lachtan kalifornsky DSC_6709 ZOO Opole_lachtan kalifornsky DSC_6716 ZOO Opole_lachtan kalifornsky
Dostali jsme se do pavilonu, kde byla gorila nížinná. Z takové blízky jsem asi toto ohromné zvíře ještě neviděl. Zrovna ve 13 hodin začínalo krmení. Ošetřovatelka vešla dovnitř a na různé místa rozmístila jídlo a pití v plastových flaškách. A gorila chodila od jednoho jídla k druhému a jedla a pila z láhve. Bohužel ne moc často se k nám otočila čelem. Později jsme se dostali ještě k jejich venkovnímu výběhu.
DSC_6505 ZOO Opole_gorila nizinna DSC_6510 ZOO Opole_gorila nizinna DSC_6512 ZOO Opole_gorila nizinna
Opic tady mají velké množství druhů. Například gueréza pláštiková, mirikina severokolumbijská, gibon siamang.
DSC_6515 ZOO Opole_guereza plastikova DSC_6516 ZOO Opole_mirikina severokolumbijska
Zajímavá byla i expozice, kde byly korálové ryby, různobarevné žáby (pralesničky, létavka), mlok skvrnitý, chameleoni, ještěři, korovec mexický severní. Celé prostředí s můstky, vodopády, živými rostlinami mají moc hezky udělané.
DSC_6533 ZOO Opole DSC_6539 ZOO Opole_pralesnicka azurova DSC_6548 ZOO Opole_letavka DSC_6543 ZOO Opole_chameleon DSC_6514 ZOO Opole_korovec mexicky severni
Také je zde velké množství ptáků, plameňáci, na jiném místě pelikáni v jezírku, pštrosi, nanduové, pávi, ibisové (ibis rudý), dravci, kachny, velmi pěkná seriema rudozobá, tukani, zoborožci, množství různých papoušků (papoušek šedý žako, barevný agapornis Fischerův, banánovec obecný), sovy a výři (puštík, sýček) a spousta dalších. Nádherní jeřábi královští a obrovští jeřábi mandžuští (druhý největší druh jeřába).
DSC_6491 ZOO Opole_ibis rudy DSC_6553 ZOO Opole_plamenak ruzovy DSC_6675 ZOO Opole_pelikan DSC_6554 ZOO Opole_zoborozec DSC_6555 ZOO Opole_papousek sedy zako DSC_6556 ZOO Opole_agapornis fischeruv DSC_6561 ZOO Opole_bananovec obecny DSC_6565 ZOO Opole_seriema rudozoba DSC_6620 ZOO Opole_jerab mandzusky DSC_6658 ZOO Opole DSC_6659 ZOO Opole_sycek
Zajímavá byla třeba puma americká, která byla za sklem a dalo se k ní přiblížit téměř na dosah.
DSC_6570 ZOO Opole_puma americka DSC_6568 ZOO Opole_puma americka
Kočkovitých šelem tady je spousta. Jen namátkou jaguár, leopard sněžný, vlci eurasijští, rys, serval, malá kočka jaguarundi, ocelot, manul - jediná divoká dlouhosrstá kočka a gepardi. Několik nádherných gepardů ve venkovním výběhu.
DSC_6613 ZOO Opole_vlk eurasijsky DSC_6626 ZOO Opole_ocelot DSC_6629 ZOO Opole_gepard stihly DSC_6637 ZOO Opole_gepard stihly
Zajímavé bylo i komentované krmení vyder rybami. Jak panáčkovaly a čekaly na rybku.
DSC_6590 ZOO Opole_vydra
Velmi pěkné byly lamy, alpaky, vikuně, včetně mladých a mezi nimi se procházeli pštrosi a nandu pampový.
DSC_6595 ZOO Opole_lama krotka DSC_6597 ZOO Opole_lama krotka DSC_6599 ZOO Opole_lama krotka DSC_6601 ZOO Opole_nandu pampovy
Kapybary jsem taky nikdy neviděl naživo. A taky tapír a mravenečník velký byli moc zajímaví. Zážitkem pro mně byli lenochodi. A vůbec nebyli tak pomalí jak to někdy vypadá.
DSC_6603 ZOO Opole_mravenecnik velky
Dostali jsme docela i hlad a tak jsme si v restauraci "Pod Dubem" dali oběd. Dá se sedět vevnitř i venku. Sedli jsme si venku. Zrovna začalo drobně pršet. Dali jsme si kuřecí řízek s hranolkama za 11 zlotych, hamburger za 8 a zapiekanku za 7 zlotych, což je v Polsku velmi oblíbené jídlo v rychlém občerstvení. V podstatě to je podélně rozříznutá veka, kam se dá šunka, houby, sýr, kečup a celé se to zapeče. V Polsku se s tím setkáte na každém kroku a je to velmi chutné.

Hned u restaurace je pavilon, kde mimo jiné mají v teráriích různé kobylky, sarančata, pavouky, štíry, hady a další havěť. A taky tvory co vypadají jako list - pakobylky, strašilky. Mnohdy jsme je nemohli ani najít. A někteří byli pěkně velcí.
DSC_6609 ZOO Opole_strasilka DSC_6610 ZOO Opole _strasilka DSC_6612 ZOO Opole_pakobylka strasilka
Velmi hezký byl přímorožec šavlorohý neboli oryx, sitatunga, bongo lesní, losi evropští.
DSC_6615 ZOO Opole_primorozec savlorohy a sitatunga DSC_6616 ZOO Opole_primorozec savlorohy DSC_6625 ZOO Opole_los evropsky
Ve vodě a u vody ležel hrošík liberisjký, trpasličí druh hrocha.
DSC_6623 ZOO Opole_hrosik liberijsky
Samozřejmě nesmí chybět žirafy Rothschildovy. Těch tady měli hodně. Většinou byly venku, ale když se spustil opět déšť tak se stáhli dovnitř pavilonu. Také jsou zde zebry. Ale co tady chybí, jsou sloni. 
DSC_6627 ZOO Opole_zirafa Rothschildova
Venku skotačí několik druhů klokanů (klokan rudý). A mezi nimi se prochází emu hnědý.
DSC_6645 ZOO Opole_klokan rudy DSC_6647 ZOO Opole_emu hnedy
Ve vedlejším výběhu je štětkoun africký, druh divoce žijícího prasete.
DSC_6650 ZOO Opole_stetkoun africky
Zajímavý byl ostrov lemurů, kde se jich prohánělo několik druhů (lemur kata, vari červený) a všichni ve venkovním přirozeném prostředí. Je zajímavé, že neutečou.
DSC_6667 ZOO Opole_vari cerveny DSC_6670a ZOO Opole_lemur kata
A vedle panáčkovaly surikaty.
DSC_6673 ZOO Opole_surikata
Velký výběh mají velbloudi dvouhrbí.
DSC_6678 ZOO Opole_velbloud dvouhrby
Přímo u vstupu je pavilon s malými opičkami, tamaríny (tamarín vousatý), poloopice outloň malý s vypouklýma očima.
DSC_6729 ZOO Opole_tamarin vousaty
U popisu fotek se omlouvám, pokud někde není správný název. Nejsem zoolog a někteří jsou si hodně podobní, hlavně ty pakobylky různé. Nádherně strávený čas, který utekl velmi rychle a to jsme určitě zdaleka nestihli úplně všechno. Ale čas nás tlačí, je 16:45 a ještě nás čeká cesta domů. Každopádně doporučuji si výlet do Opole udělat. Zpátky se vracíme po dálnici. Z Opole do Gliwic je nutné zaplatit mýtné 9,30 zlotych.

Fotogalerie Moszna + ZOO Opole - Flickr

Fotogalerie Moszna - Rajče

Fotogalerie ZOO Opole - Rajče

 
Úvodní strana Polsko 2016 Moszna,Opole