seznam článků
Cestopis MSC Splendida SAE
Let z Vídně do Dubaje
SAE-nalodění a prohlídka Dubaje
SAE-Abu Dhabi
Celý den na lodi
Omán-Muscat
Omán-Muscat
Omán-Khasab
SAE-Dubaj
Let z Dubaje do Vídně
Všechny strany

Cestopis plavba MSC Splendida - SAE a Omán 2018

5.1.2018 - 13.1.2018

Martin nám oběma koupil zájezd, přesněji plavbu lodí, přes CK J&M Cruise, spol. s r.o., Doksany č.p. 112, 411 82 Doksany (také www.zajezdlodi.cz), Ing. Jakub Quaiser, tel. +420 722 943 700, e-mail: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript .
Cena za osobu je 899 eur, tedy 23.400 Kč. Cena zahrnuje okružní plavbu na 8 dní / 7 nocí na lodi MSC Splendida, letenku Vídeň – Dubaj - Vídeň se společností Emirates vč. letištních poplatků, transfery z letiště do přístavu a zpět na letiště s MSC Cruises, vnitřní dvoulůžkovou kajutu Bella, vybrali jsme si kajutu č. 8036 na 8. palubě (číslo kajuty se může změnit do data odjezdu, ale MSC garantuje kajutu stejné nebo vyšší kategorie), rozšířenou plnou penzi v bufetové restauraci (snídaně, oběd, večeře, odpolední a půlnoční bufet), každý den večeři v servírované restauraci, servírované snídaně a obědy, nápoje z nápojových automatů 24 hodin denně v bufetové restauraci (voda, káva, čaj, mléko, u snídaně džus), pokojový servis – 2x denně úklid kajuty včetně výměny ručníků.
Pořadatelem zájezdu je MSC Cruises Austria GmbH, Mariahilferstraße 103/3/2, 1060 Vienna, tel.: +43(0)1 545 91 00-0, e-mail: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript , MSC Kreuzfahrten.

Pomocí přihlašovacích údajů, které jsme obdrželi po zaplacení zálohy se dostaneme do administrace naší rezervace, kde můžeme vidět naši rezervaci, objednávat si další služby apod. Současně nás pan Quaiser zaregistroval do MSC Voyagers Clubu, kde se nám načítají body za plavbu a při příštích plavbách můžeme využít nějaká zvýhodnění (více informací uvádím na konci).

K ceně zájezdu je ještě třeba připočíst servisní poplatky plavební společnosti, které hradí každý účastník plavby včetně dětí od 2 let. Dospělí a děti starší 12 let platí 10 eur/osoba/noc, děti od 2 do 11 let hradí 5 eur. Připočítává se automaticky k závěrečnému účtu, který je vyrovnán poslední den plavby před vyloděním. Je možné je uhradit předem přes CK nebo přímo na lodi. Je to v podstatě spropitné, které tvoří část mzdy a jsou rozděleny celému personálu na lodi. Nedoporučuje se proto dávat individuální spropitné číšníkům a pokojským. Pokud nebudete spokojeni se službami plavební společnosti (zaměstnanci - pokojský, číšník apod.), lze tyto konkrétní služby reklamovat a požadovat, aby servisní poplatky za danou službu či objednávku nebyly účtovány.

Na konci plavby Vám bude ještě automaticky zaúčtován příspěvek na UNICEF v hodnotě 1 EUR na osobu, který plavební společnost prostřednictvím svých klientů podporuje. Pokud byste k tomu měli výhrady, je nutné to nahlásit a částka nebude účtována.

V ceně jsou zahrnuté tyto služby: denně stravování v servírované restauraci - gurmánská večeře (18:30 a 21:15), gurmánská snídaně a oběd dle menu v restauraci La Reggia, rozšířená plná penze ve dvou bufetových restauracích přibližně 20 hodin denně (snídaně, oběd, večeře, odpolední a půlnoční bufet), nápoje z nápojových automatů 24 hodin denně v bufetových restauracích (voda, káva, čaj, mléko, u snídaně džus), na požádání doručení kontinentální snídaně do kajuty v době 7:30-10:00 (někde jsem četl, že je to za poplatek 3,50 eur, tak nevím), room servis – 2x denně úklid kajuty vč. výměny ručníků kabinovým stewardem, vstup do kulturních a sportovní zařízení na lodi - panoramatické fitness centrum, bazény, vířivky, lehátka a slunečníky u bazénu. Ručníky k bazénu a na pláž jsou odlišeny barevně. Jsou to oranžové osušky, které najdete ve své kajutě. Můžete je používat u bazénů na lodi i při koupání v moři při zastávkách lodi. Ve wellness části lodi a v posilovně půjčují ručníky na palubní kartu, která se ukazuje i při vrácení ručníku. Dále je v ceně volný vstup do sportovních zařízení na palubě lodi - venkovní multifunkční sportovní hřiště (tenis, basketbal, fotbal, power walking track - dráha pro jogging nebo chůzi na 15. palubě,...), tělocvična s instruktory, čítárna, herna (ping-pong, stolní fotbal,...), společenský program na lodi - každodenní večerní divadelní kabaretní show Broadwayského stylu moderovaná v několika světových jazycích, soutěže, výuka tance, živá hudba k poslechu i tanci v barech, diskotéka, kasino, animační programy na lodi většinou u bazénu (hry, výuka tanců, apod.), skupinová cvičení (fitness u bazénu, aqua aerobik, strečink, jóga,...), přístavní taxy, portýrské služby při nalodění a vylodění, dětské kluby.

Podle informací, které jsem našel u jiné cestovní kanceláře, by měla být plavba vyprodaná (3247 pasažérů).
Plánovaná délka plavby je 1814 km / 979 námořních mil.
Itinerář plavební trasy je následující:

Den

Datum

Země

Přístav

Příjezd

Odjezd

1

Sobota, 6.1.2018

SAE

Dubai

--:--

23:00

2

Neděle, 7.1.2018

SAE

Abu Dhabi

05:00

23:00

3

Pondělí, 8.1.2018

SAE

Sir Bani Yas Island

09:00

17:00

4

Úterý, 9.1.2018

SAE+Omán

Celý den na moři

--:--

--:--

5

Středa, 10.1.2018

Omán

Muscat

08:00

18:00

6

Čtvrtek, 11.1.2018

Omán

Khasab

09:00

18:00

7

Pátek, 12.1.2018

SAE

Dubai

09:00

--:--

8

Sobota, 13.1.2018

SAE

Dubai

--:--

--:--

Mapa plavby

Plavební společnost si vyhrazuje právo trasu plavby změnit či v přístavu nezastavit, pokud k tomu má objektivní důvody (např. nepříznivé povětrnostní nebo bezpečnostní podmínky) a o konkrétní situaci vždy rozhoduje kapitán lodi. Cestujícím v tomto případě nevzniká nárok na odškodnění. Dopředu není známé, v jaké části přístavu loď bude kotvit, ani zda bude nutné pro vstup na pevninu použít tzv. tendru, menší pomocné lodě. To, zda bude moci loď kotvit v přístavu či na moři se kapitán dozví až při samotném připlutí. A přesně tohle se stalo i v našem případě. Večer před vyplutím z Abu Dhabi jsme se dozvěděli, že další den mají být špatné podmínky na moři a použití tendrů pro přesun pasažérů z lodi na břeh u ostrova Sir Bani Yas by bylo nebezpečné, proto se kapitán rozhodl změnit trasu plavby. Ani nám to moc nevadilo, místo na pláži jsme odpočívali na lodi a měli jsme o půl dne více času v Muscatu. Konečná podoba naší plavby byla následující:

Den

Datum

Země

Přístav

Příjezd

Odjezd

1

Sobota, 6.1.2018

SAE

Dubai

--:--

23:00

2

Neděle, 7.1.2018

SAE

Abu Dhabi

05:00

23:00

3

Pondělí, 8.1.2018

SAE

Celý den na moři

--:--

--:--

4

Úterý, 9.1.2018

Omán

Muscat

14:00

--:--

5

Středa, 10.1.2018

Omán

Muscat

08:00

18:00

6

Čtvrtek, 11.1.2018

Omán

Khasab

09:00

18:00

7

Pátek, 12.1.2018

SAE

Dubai

09:00

--:--

8

Sobota, 13.1.2018

SAE

Dubai

--:--

--:--


Níže je mapa celé naší cesty i s navštívenými místy:


Ve většině přístavů není nutné pro vstup na pevninu žádné zvláštní povolení. Lodní společnost má ve všech zemích a místech, kde kotví, domluvené podmínky, že turisté nemusí mít například víza. Při každém vylodění a nalodění je nutné předložit plavební kartu k identifikaci, kde personál podle fotky obličeje porovná, zda jste to Vy a označí, že v systému, že jste loď opustili a naopak, že jste se na loď vrátili. Kromě toho vždy při výstupu z lodi jsme dostali papírovou nebo plastovou kartičku, která nás opravňovala ke vstupu do dané země. Pasy jsme u sebe po celou dobu plavby neměli. Odevzdali jsme je při nalodění. Plavební společnost v každém přístavu zajistila pasovou kontrolu a razítka do pasu. Poslední večer před ukončením plavby nám pasy nechali připravené v kajutě.
V každém přístavu, kde kotvíme je možné si zakoupit výlety od plavební společnosti, buď předem přes administrační rozhraní nebo přímo na palubě lodi u příslušných přepážek. Samozřejmě se můžete vydat na pevninu na vlastní pěst, tak jako jsme to dělali my. Každopádně tím ušetříte. Od cestovní agentury jsme před plavbou dostali připravený seznam, co je možné v každém městě navštívit, jak se tam dostat apod. My jsme si to samozřejmě všechno upravili a doplnili podle svého. Ale pro základní orientaci to bohatě stačí. V přístavech stojí obvykle taxi nebo je možné využít městské hromadné dopravy, ale ta většinou nezajíždí až do přístavu. V některých přístavech plavební společnost zajišťuje vlastní shuttle busy (kyvadlovou dopravu), které Vás zdarma nebo za poplatek zavezou do centra a zpět, nebo k bráně přístavu. Podrobněji o tom píšu u jednotlivých míst. V některých přístavech jsou poblíž lodi k dispozici stánky, kde jsou v nabídce nejrůznější výlety po daném městě, kde můžete obdržet mapu města s přehledem co navštívit. Všichni pasažéři ovšem musí být zpět na palubě nejpozději půl hodiny před vyplutím z přístavu. Tato informace je uvedena vždy v denním programu na další den, který dostáváme každý večer do kajuty.