Fotogalerie Londýn
Londyn

Na oslavy Silvestra jsme se tento rok vydali do Londýna. Letěli jsme ve středu 31.12.2008 z Prahy na letiště Londýn-Luton, které se nachází 50 km severozápadně od Londýna. Ubytování jsme měli zajištěné v St. George Hotel, 46 Norfolk Square ve čtvrti Paddington, poblíž centra města. Rezervaci jsme měli přes hostelworld.com. Ceny se každý den lišily. Nejdražší byl Silvestr, 70 liber pro dva, na Nový rok 39 liber a další dva dny po 45 librách, samozřejmě se snídaní. 
Po ubytování jsme se šli projít čtvrtí zvanou Malé Benátky, kde se nachází londýnské průplavy, navštívili jsme Regent´s Park s jeho veverkami a Baker Street, kde žil slavný detektiv Sherlock Holmes. Dále jsme si prošli čvrť City se slavnou katedrálou Sv. Pavla, přes most London Bridge jsme se dostali přes Temži na druhou stranu do čtvrti Southwark, kde se nachází stejnojmenná katedrála, ulice Clink Street, dřevěná replika galeony sira Francise Drakea, Shakespearovo Globe Theatre. Přes pěší lávku Millenium Bridge jsme se vrátili zpět do čtvrti City. Večer jsme se vydali oslavit příchod nového roku jako většina místních ke slavnému vyhlídkovému kolu London Eye, ze kterého vystřelovali ohňostroj. Spousta cest byla po 20 hodině již uzavřených. Nejlepší výhled je od Victoria Embankment, the South Bank, Westminster Bridge, Waterloo Bridge, Hungerford Bridge. Všude je spousta lidí, ale stálo to za to.

Na Nový rok jsme navštívili Kensingtonský palác s jeho zahradami, Royal Albert Hall, slavný Hyde Park, kde probíhaly vánoční trhy, prošli jsme nákupní ulici Oxford Street, kde je spousta značkových obchodů, rovněž ulici Regent Street s luxusními obchody, Piccadilly Circus. Na Piccadilly Street probíhal New Year Parade, průvod alegorických vozů, masek.

V pátek jsme navštívili městskou čtvrť East End, kde se nachází slavný hrad Tower of London, prošli jsme přes most Tower Bridge na druhou stranu. Prošli jsme si čtvrť Docklands, metrem jsme se odvezli přes ostrov mrakodrapů Canary Wharf do Greenwiche, kde se nachází nultý poledník, stará královská observatoř, kde byl vstup zdarma. Večer jsme se setkali s mojí spolužačkou z gymplu, Evou, která žije v Londýne již několik let. Měli jsme sraz v Čínské čtvrti, kde nás pozvala na večeři. Bylo to příjemné setkání po několika letech. Poté jsme ještě zašli na pár piv do anglického pubu.

Je před námi poslední den. To jsme zavítali na Trafalgarské náměstí, kde se nachází Národní galerie, sloup kapitána Nelsona, vánoční strom. V 11 hodin jsme stihli střídání stráží ve Whitehall. Prošli jsme ulicí The Mall kolem St James´s Palace, Clarence House, St James´s Park až k Buckinghamskému paláci, sídlu královny Alžběty. Prošli jsme kolem střeženého sídla britského premiéra v Downing Street č. 10. Nesměli jsme vynechat Westminsterské opatství, Budovy parlamentu, Big Ben a Londýnské oko. Prošli jsme si i obchodní dům Harrods a obchody v Oxford Street, kde probíhaly novoroční výprodeje, takže všude bylo plno lidí. Poschoďovým autobusem double decker jsme se svezli na hotel.

V neděli jsme měli ještě dopoledne volno. Do Brna odlétáme ve 13:40. 

Do fotogalerie z naší návštěvy Londýna se dostanete kliknutím na odkaz FOTOGALERIE.