Fotogalerie Miláno, Bergamo

Milano

Na konci roku 2006 jsme se letecky vydali oslavit Silvestra do severo-italského Milána. Miláno představuje centrum módy, obchodu a finančnictví. Panuje v něm rušná atmosféra. Je to spíš honosné a bohaté město, srdce italské ekonomiky. Již odedávna je důležitým střediskem obchodu, ležícím na křižovatce zaalpských cest. Dnes zosobňuje kosmopolitnost a eleganci Itálie. Miláno je rovněž městem fotbalu. Je bohaté na množství kulturních památek.
Navštívili jsme historickou část města, velkolepý milánský Dóm v samém srdci Milána, vedle se nachází honosná obchodní pasáž Galerie Viktora Emanuela, světoznámý operní dům La Scala. Bohužel se nám nepodařilo si prohlédnout nádhernou fresku Poslední večeře od Leonarda da Vinciho, která je k vidění v milánském klášteře Santa Maria delle Grazie, protože jsme neměli lístky zamluvené dopředu. Navštívili jsme milánský hrad neboli Castello Sforzesco. K hradu náleží i park, kde jsme si na silvestra o půl noci vychutnali nádherný ohňostroj doprovázený hudbou. Dále jsme navštívili chrám sv. Ambrože a mnoho dalších pamětihodností. Vše se dá poměrně snadno zvládnout pěšky. Pochutnali jsme si na italských specialitách. U kanálu Naviglio Grande v ulici Ripa di Porta Ticinese 49 nachází oblíbený bar místních obyvatel, kam vyráží na večeři, 2shot Café, kde si za 8 eur můžete dát drink včetně bufetu "all you can eat", tedy sněz co chceš. Pro tento druh kombinace aperitivu a večeře se vžil výraz "apericena". Dalším oblíbeným barem místních je bar Rita ve čtvrti Navigli, na ulici Via Angelo Fumagalli 1, kde v ceně 9 euro je zahrnutý rovněž objednaný drink a jídelní bufet, který obsahuje jednohubky, olivy, plátky pizzy, zeleninu, těstovinová jídla, některá i s kousky masa.
Více informací se dočtete třeba na těchto stránkách: 
https://www.radynacestu.cz/magazin/aperitiv-nejen-v-milane/
https://www.radynacestu.cz/magazin/5-tipu-kde-se-levne-najist-v-milane/

Prošli si také pár luxusních butiků světoznámých značek. V jednom jsme neodolali a koupili si košile značky Nara Camicie.

Před odletem jsme si prohlédli ještě město Bergamo, které leží asi 40 km severovýchodně od Milána v předhůří Alp. Bergamo je malebné město na kopci. Město je rozděleno na dvě odlišné části. Bergamo Alta se seskupením jedinečných středověkých a renesančních budov na samém vrcholku kopce a modernější, vzdušnější Bergamo Bassa, rozkládající se pod starým centrem. Do horní části jsme se dostali pozemní lanovkou Funicolare Citta Alta. V horní části leží Piazza Vecchia, jeden z nejpůvabnějších architektonických souborů v kraji. Stojí zde mimo jiné Torre del Comune z 12. století, s krásnými hodinami a zvonem, dále Biblioteca Civica z pozdního 16. století a Palazzo della Ragione (soudní dvůr) z 12. století. Podloubí Palazza della Ragione vede na Piazzu del Duomo s neoklasicistním dómem, jemuž vévodí průčelí Cappely Calleoni. Tato kaple byla zbudována v roce 1476 jako hrobka Bartolomea Coleoniho. Po stranách jsou dvě budovy ze 14. století, osmiboké baptisterium a románská bazilika Santa Maria Maggiore. V jejím barokním interiéru je pohřben Gaetano Donizetti, operní skladatel a rodák z Bergama.

Do fotogalerie z naší návštěvy Milána se dostanete kliknutím na odkaz FOTOGALERIE. Najdete zde i pár videí silvestrovského ohňostroje.