ÚVOD

Toto je pojednání dokumentující moji první cestu do Thajska v roce 2005 ve dvou. Byla to má první cesta ( i Radimova) tak daleko a na tak dlouho. Mimochodem v thajském kalnedáři je rok 2005 rokem 2548 :-)
Nesnažím se napsat dalšího průvodce Thajskem, ale i přesto zde uvádím potřebné informace týkající se dopravy, ubytování, jídla, nemocí, památek apod., které si myslím, že mohou být užitečné pro kohokoliv, kdo se do Thajska vydá.
Na konci každého dne uvádím tabulku výdajů, které jsem měl. Značka THB za cenou uvádí thajskou měnu baht, čte se bát. V době naší cesty bylo 10 THB asi 6 Kč. S sebou jsem měl americké dolary, které jsem na místě měnil za thajské bahty. Dolary jsem sehnal za 25,20 Kč.

Přípravy na cestu

Do Thajska jsem měl v plánu vyrazit už dávno, ale nebyl nikdo, kdo by se mnou cestoval. Ptal jsem se známých, ale většinou si nemohli dovolit tak dlouhou dovolenou, cca 5 týdnů a sám jsem cestovat nechtěl, i když i takových lidí je hodně. Proto jsem se odhodlal poprvé v životě a podal jsem inzerát na několik cestovatelských serverů do kolonky cestujeme spolu na jiné kontinenty apod. Kupodivu se ozývalo hodně lidí, ale každý už měl nějaké plány, ať už termínově, nebo co by chtěl navštívit, někdo se chtěl válet jen u moře, někteří se akorát z Thajska vrátili apod. Nakonec jsem se dohodl s Radimem, který je původem z Frenštátu pod Radhoštěm, ale nyní pracuje v Praze. Nejdříve jsme si dopisovali, telefonovali, nakonec jsme se i setkali a dohodli jsme se, že bychom to prubli. No strávit s někým, koho jsem viděl jednou v životě, 5 týdnů dovolené na druhém konci světa to chtělo odvahu. No ale co už. Lépe než cestovat sám. Předce jenom na takové cestě hrozí různá nebezpečí, tak je lepší cestovat alespoň ve dvou.
Shodli jsme se na termínu 26.11.2005 - 1.1.2006. Začali jsme shánět letenky, to byl základ.

Letenky

Letenky jsem sehnal přes cestovní agenturu Ing. Oldy Théra na internetu. Jeho služby mohu jenom doporučit. Nejenom, že mi sehnal letenky u cestovní kanceláře ASIANA Global Travel Service za 15.207,- Kč/osobu + letištní taxy 2.436,- Kč za každého, takže celkem 17.643,- Kč, ale poslal mi ještě 2 CD s fotkami z Thajska, poskytl mi mnoho důležitých informací, párkrát mi dokonce i zatelefonoval. Opravdu perfektní servis. Letěli jsme s ruským Aeroflotem přes Moskvu, to vycházelo cenově nejvýhodněji.
Na serveru www.checkmytrip.com zadáte kód rezervace (je uveden na itineráři rezervace i na letence) a Vaše příjmení a můžete si kdykoliv ověřit, že letadlo letí přesně tak, jak je napsáno na letence. Někdy se totiž může stát, že se letový řád změní dodatečně v řádu několika minut, hodin, někdy i 1-3 dnů. Většinou se s letem vůbec nic nestane a poletíte přesně tak, jak letět máte. Ale ověřit byste si to předem měli. Správně by Vás o posunu letu měl informovat i dodavatel na kontaktech, které jste zadali při rezervaci letenky.

http://ther.aktualne.cz
http://superletenky.com
e-mail: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript
tel.: +420 608 720 810
ICQ: 243-033-689

26.11.2005
- Aeroflot – SU 142 Praha-Moskva (Sheremetyevo) 10:55-15:30 (čas Praha 13:30)
- délka letu 2 hodiny 35 minut + časový posun (+2 hodiny)
- Airbus A320-100/200
- Aeroflot – SU 551 Moskva-Bangkok Intl. (Don Muang) 23:35 (čas Praha 21:35)-12:50 (27.11.), čas Praha 6:50
- délka letu 9 hodin 15 minut + časový posun (+4 hodiny)
- Iljušin IL-96-300

1.1.2006
- Aeroflot – SU 552 Bangkok-Moskva 14:20-20:40
- délka letu 10 hodin 20 minut
- Iljušin IL-96-300
- OK 905 Moskva-Praha 22:40-23:35
- délka letu 2 hodiny 55 minut
- Airbus A320-100/200

Rovněž jsme si museli vyřídit na Thajském velvyslanectví v Praze vstupní turistické vízum. Tím, že Radim v Praze pracoval, tak to zařídil. Vyřídili jsme si vízum pro 1 vstup za cenu 700 Kč. Platí tři měsíce od podání žádosti (tzn. že do země musíte vstoupit do 3 měsíců od vystavení víza) a platí pro max. dva měsíce pobytu v Thajsku. Úřední doba pro podání žádosti o víza je od 9:00 do 11:00, úřední doba pro vydávání víz od 11:00 do 12:00. Ovšem během jednoho dopoledne nelze podat žádost a zároveň si vízum hotové vyzvednout! Takže je nutné do Prahy jet celkem dvakrát, poštou nic zpátky ambasáda neposílá. Vyřízení trvá 2-3 pracovní dny. K žádosti o turistické vízum potřebujete barevnou fotografii, pas s minimálně šestiměsíční platností od vstupu do Thajska, kopii letenky a vyplněný formulář Application for visa. Turistická víza lze v Thajsku na imigračních úřadech prodloužit.

Od doby, kdy jsem Thajsko navštívil se hodně věcí změnilo a to se týká i víz. Proto nově bych rád doplnil tuto informaci: Držitelé českých cestovních pasů nepotřebují od 11.8.2011 vízum pro turistický pobyt do 30 dnů. V případě vstupu do Thajska přes hraniční přechody ze sousedících zemí (Kambodža, Laos, Myanmar (Barma), Malajsie) bude bezvízový turistický pobyt povolen na dobu 15 dnů. Více informací o tomto režimu (tzv.Tourist Visa Exemption) najdete na http://www.thaiembassy.cz/doc/visa-tourists-exemption.pdf.

Není špatné si na cestu ofotit pas, stránku s fotkou, a vízum a samozřejmě i letenky a mít to uložené na dvou odlišných místech.
vizum
Pro cestu do Thajska není vyžadováno žádné povinné očkování. Ale doporučuje se očkování proti břišnímu tyfu, žloutence typu A i B. A kvůli všude přítomným potulným psům a kočkám vřele doporučuji po své zkušenosti nechat se očkovat proti vzteklině. Bohužel jsem toto očkování před cestou neabsolvoval a ve městě Lopburi mě pokousala taková milá, malá opička a já jsem potom v průběhu dovolené navštívil 5 nebo 6 místních nemocnic na různých místech dle předepsaného harmonogramu, kde jsem absolvoval očkování proti vzteklině. Možná to bylo zbytečné, ale pokud by ta opice vzteklinou nakažená byla, a že často jsou, a já bych to očkování podcenil, tak bych už tady třeba nemusel být. K nákaze dochází pokousáním nebo poškrábáním. Před cestou si zkontrolujte, zda máte platné očkování proti tetanu a obrně.
Před cestou jsem teda absolvoval dvě dávky Avaximu, vakcínu proti hepatitidě A (po dvou dávkách je člověk chráněný 15 let). Dále vakcínu proti břišnímu tyfu, která má člověka chránit 3 roky a vakcínu proti meningokokovi A+C, taktéž ochrana na 3 roky. Proti žloutence typu B jsem již očkovaný z minulosti. Všechna tato očkování a poradenství před cestou jsem absolvoval na klinice cestovní medicíny ve FN v Ostravě Porubě u paní doktorky Zdeňky Hajdukové, na kerou jsem se mohl v případě potřeby i ze zahraničí zkontakovat aby mi poradila.
Určitým rizikem v některých oblastech je výskyt malárie přenášené komáry. Proto od soumraku do rozednění je nutné se chránit repelenty, oblečením, moskytiérami. Moskytiéry ve většině ubytování jsou, buď přímo nad postelí, nebo síta v oknech. Kromě malárie komáři přenáší tropickou horečkou dengue. Tuto horečku roznáší komáři i během dne. Proti horečce dengue ani malárii neexistuje očkování. Proti malárii lze užívat antimalarika předem nebo je mít s sebou a v případě příznaků malárie je začít užívat. Předem je nedoporučuji používat pokud neplánujete strávit většinu pobytu někde v džungli a necestujete v období dešťů. Hodně lidem je z nich špatně, nesmí chodit na slunce a mají zkaženou celou dovolenou. Musí se užívat již před příjezdem do malarické oblasti, během pobytu v nebezpečné oblasti a pak ještě po opuštění oblasti několik týdnů. Riziko existuje na vesnicích, zejména v zalesněných a kopcovitých oblastech. Nejvyšší riziko je v severní části provincie Kanchanaburi (zejména národní park Thung Yai Naresuan). Další nejvyšší riziko je v části provincie Trat podél hranic s Kambodžou (včetně Ko Chang). Nebezpečí nehrozí v městských aglomeracích a ve velkých turistických centrech (např. Bangkok, Phuket, Pattay a Chiang Mai). Pro všechny případy jsem si sehnal antimalarika Malarone, je to 12 tablet za cca 1.000,- Kč. Tyto tablety se dají užívat i v případě příznaků nákazy malárií.
vyskyt malarie v Thajsku-mapa
Jelikož jsem nikdy nikam tak daleko a bez cestovní kanceláře necestoval, neměl jsem ani potřebná vybavení. Takže jsem si musel pořídit krosnu, trekové boty, nějaké sportovní oblečení. Také jsem si musel vyřídit cestovní pojištění (k platební kartě), mezinárodní řidičský průkaz za 50 kaček, který Vám na dopravním inspektorátu vystaví na počkání. Má platnost 1 rok a musíte přinést akorát stávající řidičský průkaz a fotografii.

Máme v plánu procestovat oblast od Bangkoku na sever až k Barmským hranicím a některé ostrovy na jihu. Tato cesta byla více zaměřena na poznávání památek, historie a kultury Thajska. Společně jsme připravili harmonogram cesty a dle toho jsme si předem přes internet koupili i některé vnitrostátní letenky.
Všechny letenky jsme koupili u nízkonákladové letecké společnosti Air Asia, která pokrývá svými lety celou Asii, ale létá i dále.
Na 20.12.2005 jsme si koupili letenku z Chiang Rai (21:15) do Bangkoku (22:30), let č. FD3257 za 587 THB na osobu vč. všech tax a poplatků, tedy 345 Kč.
A na 31.12.2005 jsme si koupili letenku z Phuketu (17:45) do Bangkoku (19:05), let č. FD3024 za 801 THB na osobu vč. všech tax a poplatků. Na naše koruny to vychází 471 Kč.
Ceny místních letenek jsou opravdu nízké a vyplatí se tak větší vzdálenosti překonávat letadlem.